Tort „Leśny mech” + imprezowe przekąski

Wiadomo nie od dziś, że królem całej urodzinowej imprezy jest TORT! Bez niego się nie obejdzie, zwłaszcza na przyjęciu dla dzieci… Tort jak i świeczki muszą być 😉 W tym roku to właśnie on zainspirował mnie do tematu przewodniego jakim była „Leśna przygoda”. I nowością zapewne on nie jest bo to hit ostatnich dwóch/trzech lat ale czy próbowałyście go upiec w wersji z galaretką??? Jeśli nie to korzystajcie z przepisu!

Tort „Leśny Mech” z galaretką

Składniki

Ciasto:

  • 4  jajka,
  • 400 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 1 szklanka oleju

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 gram cukru

Serowo-malinowa warstwa:

  • 250 gram śmietanki 36%

  • 300 serka mascarpone

  • 2 fixy

  • opakowanie cukru waniliowego

  • ok 15 dag malin

Galaretka z malinami:

  • 2 malinowe galaretki

  • ok 15 dag malin

Masa na wierzch:

  • 0,5 litry śmietanki 36%

  • 2 fixy

  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto!

Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Po zmiksowaniu dodajemy szpinak. Masę ponownie mieszany do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.

Serowo-malinowa warstwa!

Schłodzoną śmietankę ubijamy z fixami. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo serek mascarpone.  Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta. Po wylaniu wkładamy w nią maliny. Torcik odstawiamy do lodówki.

Galaretka!

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą masę serową. Tak jak wyżej także w galaretce zatapiamy świeże maliny. Następnie galaretkę przykrywamy drugą częścią szpinakowego ciasta. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka dokładnie zastygła.

Trzecia (najcieńsza) część szpinakowego ciasta!

Schłodzoną śmietankę ubijamy z fixami. Ubitą słodzimy do smaku. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny, borówki, truskawki, grzybki lub wszystko tak jak w moim przypadku 😉 Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić 🙂

Kiedy tort mam już za sobą zaczynam działać z przekąskami, i w sumie to mój ulubiony punkt każdej imprezy – nie tylko urodzinowej 😛  Miłośniczką ciast i tortów nie jestem ale za to wszystko co pikantne mogłabym jeść kilogramami 😛 Dziś propozycja moich ulubionych przekąsek 🙂

Tortille! Moje ulubione!

Szybkie, pyszne. Przepisu na nie nie potrzeba! Wkładamy wszystko co najbardziej lubimy, zawijamy, pieczemy w piekarniku i kroimy 😉 W moim przypadku to:

  • kurczak
  • rukola
  • sos meksykański, remulada, majonez
  • kukurydza
  • cebula biała i czerwona
  • pomidor
  • ogórki
  • ser żółty – topiony w plastrach – cheddar (najlepszy)
  • papryka jalapenio

MiniPizzerki lub Stromboli

Zdjęcia nie mam, ale przeważnie robię je na gotowym cieście, układam ulubione składniki, piekę a po wyjęciu z piekarnika kroję na małe kwadraciki 😉

Zupełnie jak wyżej, z tym, że pizzę zwijam w rulon, smaruję wierch jajkiem i posypuję sezamem. Po upieczeniu kroję w dwucentymetrowe „talarki” 🙂

French-dogi

Ciasto francuskie dzielę na 8 równych prostokątów, smaruję ketchupem, musztardą i wkładam parówki lub frankfurterki, zawijam, smaruję jajkiem i posypuję startym serem oraz słonecznikiem. Piekę do zarumienienia ciasta.

Zawijane tosty

Chleb tostowy rozwałkowuję, nakładam plaster sera (topiony w plastrach – cheddar). Zawijam w rulonik, obkładam szynką szwarcwaldzką i smaże na suchej patelni lub wkładam do piekarnika na 10-15 minut.

Pieczone ziemniaki

Pół szklanki oliwy mieszam z ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie na patyczki do szaszłyków nabijam umyte ziemniaki (w mundurkach) i jednym cięciem kroję w spiralę. Smaruję wcześniej przygotowaną oliwą i wkładam do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 50-60 min.

Spirale 

Ciasto francuskie kroję w czterocenrymetrowe paski i wraz z szynką serrano zawijam w spirale, smaruję jajkiem i piekę do zarumienienia.

Sałatka „Meksykański król imprezy”

Składniki:

  • 0,3 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół główki sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 200 g sera żółtego
  • pieprz, sól

Cebulę z czosnkiem drobno posiekaj. Mięso mielone usmaż. W połowie smażenia dodaj cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i smaż do czasu aż cała woda odparuje. W przezroczystej misce układaj warstwy. Sałatę porwaną na kawałki, na nią pokrojony w kostkę pomidor i usmażone mięso. Na mięsie ułóż kolejno warstwy pieczarek, kukurydzy i fasoli. Jogurt wymieszaj z majonezem, drobno posiekanym czosnkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszany jogurt wylej na fasolę, posyp startym serem. (Na około powtykaj całe chipsy tortilla, a wierzch posyp pokruszonymi) Mi ta opcja już się nie zmieściła ale stąd właśnie nazwa 😉

Sałatka z rukolą i orzechami

Składniki:

  • rukola
  • 2 większe gruszki
  • orzechy włoskie
  • 1/2 opakowania sera typu camembert


Sos:

  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rukolę myjemy, dajemy na spód talerza, gruszki kroimy w kosteczkę, dajemy na rukolę, następnie orzechy włoskie i pokrojony ser. Całość troszkę palcami mieszamy (tak żeby ładnie się prezentowało ;)). Do szklaneczki dajemy składniki na sos – dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.

Chlebek z cukini

Składniki:

  • 3 szt cukini
  • 2 szt jaja
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 3 szklanki mozzarelli
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki 

W misce połącz ze sobą startą cukinię, jajka, oregano oraz czosnek. Następnie dodaj parmezan, mozzarellę i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Powstałą mieszankę przenieść na blaszkę i uformuj z niej prostokąt. Piecz chleb w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Posyp chlebek mozzarellą i pietruszką. Następnie ponownie umieść chleb w piekarniku (220 stopni Celsjusza) i piecz go przez 8 minut. Podziel chlebek z cukinii na mniejsze kawałki. Podawaj z sosem śmietanowym lub czosnkowym.

Coś na słodko!

Galaretka w arbuzie!

Szaszłyki z naleśnikami!

Łyżeczki z bitą śmietaną i owocami

Mini babeczki z owocami – Arbuz na patyku

Smacznego!

I jak, podobają Wam się moje imprezowe propozycje? A może Wy podzielicie się ze mną swoimi szybkimi przepisami, z pewnością wykorzystam przy najbliższej okazji 😉

 

Comments: 9

  1. Bunia says:

    Dzięki za przepis na sałatke akurat cos poszukiwalam na imprezę urodzinkową a tu taki trafiony post wszystkim smakowało. Najlepsze życzenia dla Natanka pozdrawiam

    • Ooo, super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Buziaki dla Was Bogusia :* :* :*

  2. Sill says:

    Jestem pod wrażeniem niesamowite menu mega inspiracja zarówno na dania imprezowe jak i na całą organizację uroczystości!!! Gratuluję pomysłów i kreatywności!!!

  3. Sylwia says:

    Wow przede wszystkim pięknie to wygląda, extra pomysł, super aranżacja jesienna. A przepisy , koniecznie trzeba wypróbować. Cieszę się bo nie są skomplikowane.
    Pozdrawiam

    • Dziękuję za miłe słowa 🙂 Takie lubię najbardziej, zwłaszcza gdy nie mam dużo czasu na przygotowanie 😉

  4. SO says:

    Oj czeka mnie intensywny czas w kuchni prawie wszystko wybrobuje az sie ma ochote zjesc tego posta a szczegolnie te przekaski z ciasta prancuskiego 🙂
    u nas ostatnio na urodzinach furorę robily kolorowe ciastka 🙂 i tęczowy tort 🙂 poprostu do biszkoptu dodalam barwniki (najpierw podzielilam ciasto na 6 częsci) a potem zlozylam go przekladajac masą ze śmietany 40 (jest taka w Biedronce lepiej utwardza masę) serka mascarpone i skorki z cytryny. Pycha dzieciaki sie najesc nie mogły a ciasteczka zrobilam podobnie tylko skladając po dwa kolory. Tors złożony z 6 biszkoptów uzyskal idealną wielkość a po przekrojeniu wyglądal cudnie 🙂 aha dodalam troche mleka do ciasta biszkoptowego i ciasto wyszlo taki „mokre” polecam o suchy biszkopt lubi dlawić w gardle 🙂 może tęcza bedzie kolejnym pomyslem na impreze urodzinawa na przyklad dla Nadii u nas własnie coreczka miała:) pozdrawiam

    • SO says:

      przepraszam za pomyłki językowe spieszylam sie przy pisaniu :*

    • Ooo, dziękuję za propozycję tortu. Ja kiedyś robiłam tęczowe ptasie mleczko i również zrobiło furorę 😉 Ta tęcza ma coś w sobie 😉

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.