Tort „Leśny mech” + imprezowe przekąski
Wiadomo nie od dziś, że królem całej urodzinowej imprezy jest TORT! Bez niego się nie obejdzie, zwłaszcza na przyjęciu dla dzieci… Tort jak i świeczki muszą być 😉 W tym roku to właśnie on zainspirował mnie do tematu przewodniego jakim była „Leśna przygoda”. I nowością zapewne on nie jest bo to hit ostatnich dwóch/trzech lat ale czy próbowałyście go upiec w wersji z galaretką??? Jeśli nie to korzystajcie z przepisu!
Tort „Leśny Mech” z galaretką
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka,
-
400 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
-
1 szklanka mąki tortowej
-
1 szklanka mąki krupczatki
-
1 szklanka oleju
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
250 gram cukru
Serowo-malinowa warstwa:
-
250 gram śmietanki 36%
-
300 serka mascarpone
-
2 fixy
-
opakowanie cukru waniliowego
-
ok 15 dag malin
Galaretka z malinami:
-
2 malinowe galaretki
-
ok 15 dag malin
Masa na wierzch:
-
0,5 litry śmietanki 36%
-
2 fixy
-
opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Ciasto!
Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Po zmiksowaniu dodajemy szpinak. Masę ponownie mieszany do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.
Serowo-malinowa warstwa!
Schłodzoną śmietankę ubijamy z fixami. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo serek mascarpone. Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta. Po wylaniu wkładamy w nią maliny. Torcik odstawiamy do lodówki.
Galaretka!
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą masę serową. Tak jak wyżej także w galaretce zatapiamy świeże maliny. Następnie galaretkę przykrywamy drugą częścią szpinakowego ciasta. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka dokładnie zastygła.
Trzecia (najcieńsza) część szpinakowego ciasta!
Schłodzoną śmietankę ubijamy z fixami. Ubitą słodzimy do smaku. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny, borówki, truskawki, grzybki lub wszystko tak jak w moim przypadku 😉 Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić 🙂
Kiedy tort mam już za sobą zaczynam działać z przekąskami, i w sumie to mój ulubiony punkt każdej imprezy – nie tylko urodzinowej 😛 Miłośniczką ciast i tortów nie jestem ale za to wszystko co pikantne mogłabym jeść kilogramami 😛 Dziś propozycja moich ulubionych przekąsek 🙂
Tortille! Moje ulubione!
Szybkie, pyszne. Przepisu na nie nie potrzeba! Wkładamy wszystko co najbardziej lubimy, zawijamy, pieczemy w piekarniku i kroimy 😉 W moim przypadku to:
- kurczak
- rukola
- sos meksykański, remulada, majonez
- kukurydza
- cebula biała i czerwona
- pomidor
- ogórki
- ser żółty – topiony w plastrach – cheddar (najlepszy)
- papryka jalapenio
MiniPizzerki lub Stromboli
Zdjęcia nie mam, ale przeważnie robię je na gotowym cieście, układam ulubione składniki, piekę a po wyjęciu z piekarnika kroję na małe kwadraciki 😉
Zupełnie jak wyżej, z tym, że pizzę zwijam w rulon, smaruję wierch jajkiem i posypuję sezamem. Po upieczeniu kroję w dwucentymetrowe „talarki” 🙂
French-dogi
Ciasto francuskie dzielę na 8 równych prostokątów, smaruję ketchupem, musztardą i wkładam parówki lub frankfurterki, zawijam, smaruję jajkiem i posypuję startym serem oraz słonecznikiem. Piekę do zarumienienia ciasta.
Zawijane tosty
Chleb tostowy rozwałkowuję, nakładam plaster sera (topiony w plastrach – cheddar). Zawijam w rulonik, obkładam szynką szwarcwaldzką i smaże na suchej patelni lub wkładam do piekarnika na 10-15 minut.
Pieczone ziemniaki
Pół szklanki oliwy mieszam z ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie na patyczki do szaszłyków nabijam umyte ziemniaki (w mundurkach) i jednym cięciem kroję w spiralę. Smaruję wcześniej przygotowaną oliwą i wkładam do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 50-60 min.
Spirale
Ciasto francuskie kroję w czterocenrymetrowe paski i wraz z szynką serrano zawijam w spirale, smaruję jajkiem i piekę do zarumienienia.
Sałatka „Meksykański król imprezy”
Składniki:
- 0,3 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół główki sałaty lodowej
- 3 pomidory
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżek majonezu
- 200 g sera żółtego
- pieprz, sól
Cebulę z czosnkiem drobno posiekaj. Mięso mielone usmaż. W połowie smażenia dodaj cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i smaż do czasu aż cała woda odparuje. W przezroczystej misce układaj warstwy. Sałatę porwaną na kawałki, na nią pokrojony w kostkę pomidor i usmażone mięso. Na mięsie ułóż kolejno warstwy pieczarek, kukurydzy i fasoli. Jogurt wymieszaj z majonezem, drobno posiekanym czosnkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszany jogurt wylej na fasolę, posyp startym serem. (Na około powtykaj całe chipsy tortilla, a wierzch posyp pokruszonymi) Mi ta opcja już się nie zmieściła ale stąd właśnie nazwa 😉
Sałatka z rukolą i orzechami
Składniki:
- rukola
- 2 większe gruszki
- orzechy włoskie
- 1/2 opakowania sera typu camembert
Sos:
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rukolę myjemy, dajemy na spód talerza, gruszki kroimy w kosteczkę, dajemy na rukolę, następnie orzechy włoskie i pokrojony ser. Całość troszkę palcami mieszamy (tak żeby ładnie się prezentowało ;)). Do szklaneczki dajemy składniki na sos – dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.
Chlebek z cukini
Składniki:
- 3 szt cukini
- 2 szt jaja
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki parmezanu
- 3 szklanki mozzarelli
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soki
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
W misce połącz ze sobą startą cukinię, jajka, oregano oraz czosnek. Następnie dodaj parmezan, mozzarellę i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Powstałą mieszankę przenieść na blaszkę i uformuj z niej prostokąt. Piecz chleb w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Posyp chlebek mozzarellą i pietruszką. Następnie ponownie umieść chleb w piekarniku (220 stopni Celsjusza) i piecz go przez 8 minut. Podziel chlebek z cukinii na mniejsze kawałki. Podawaj z sosem śmietanowym lub czosnkowym.
Coś na słodko!
Galaretka w arbuzie!
Szaszłyki z naleśnikami!
Łyżeczki z bitą śmietaną i owocami
Mini babeczki z owocami – Arbuz na patyku
Smacznego!
I jak, podobają Wam się moje imprezowe propozycje? A może Wy podzielicie się ze mną swoimi szybkimi przepisami, z pewnością wykorzystam przy najbliższej okazji 😉
Proszę mi powiedzieć te grzybki na torcie są kupione gotowe gdzieś czy z masy cukrowej?
Kupione na wagę w osiedlowym sklepie
Kapitalne pomysły!
Cieszę się, że są takie osoby jak Ty, które prowadzą tak fajne blogi
https://www.ikolorowanki.pl
Jejku dziękuję, ależ mi miło :*
Dzięki za przepis na sałatke akurat cos poszukiwalam na imprezę urodzinkową a tu taki trafiony post wszystkim smakowało. Najlepsze życzenia dla Natanka pozdrawiam
Ooo, super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Buziaki dla Was Bogusia :* :* :*
Jestem pod wrażeniem niesamowite menu mega inspiracja zarówno na dania imprezowe jak i na całą organizację uroczystości!!! Gratuluję pomysłów i kreatywności!!!
Aj, dziękuję :* :* :*
Witam a szpinak blendujemy?
Dzień dobry 🙂 Ja nie blendowałam ponieważ szpinak był już rozdrobniony 🙂
Wow przede wszystkim pięknie to wygląda, extra pomysł, super aranżacja jesienna. A przepisy , koniecznie trzeba wypróbować. Cieszę się bo nie są skomplikowane.
Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Takie lubię najbardziej, zwłaszcza gdy nie mam dużo czasu na przygotowanie 😉
Oj czeka mnie intensywny czas w kuchni prawie wszystko wybrobuje az sie ma ochote zjesc tego posta a szczegolnie te przekaski z ciasta prancuskiego 🙂
u nas ostatnio na urodzinach furorę robily kolorowe ciastka 🙂 i tęczowy tort 🙂 poprostu do biszkoptu dodalam barwniki (najpierw podzielilam ciasto na 6 częsci) a potem zlozylam go przekladajac masą ze śmietany 40 (jest taka w Biedronce lepiej utwardza masę) serka mascarpone i skorki z cytryny. Pycha dzieciaki sie najesc nie mogły a ciasteczka zrobilam podobnie tylko skladając po dwa kolory. Tors złożony z 6 biszkoptów uzyskal idealną wielkość a po przekrojeniu wyglądal cudnie 🙂 aha dodalam troche mleka do ciasta biszkoptowego i ciasto wyszlo taki „mokre” polecam o suchy biszkopt lubi dlawić w gardle 🙂 może tęcza bedzie kolejnym pomyslem na impreze urodzinawa na przyklad dla Nadii u nas własnie coreczka miała:) pozdrawiam
przepraszam za pomyłki językowe spieszylam sie przy pisaniu :*
Ooo, dziękuję za propozycję tortu. Ja kiedyś robiłam tęczowe ptasie mleczko i również zrobiło furorę 😉 Ta tęcza ma coś w sobie 😉