Tort czekoladowy z musem z białej czekolady

Cześć! Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, rzadko kiedy wstawiam posty kulinarne ale jak już coś polecam to możecie spodziewać się czegoś naprawdę pysznego! 😉 Torcik jest banalny w wykonaniu, przyjemnie słodki, mocno kremowy i bardzo wilgotny. Dla miłośników białej czekolady będzie ekstra 🙂 Ten zrobiłam z okazji urodzin mojego brata, który niestety przebywa za granicą i nie mógł go skosztować 😉 ale Jego szwagier czyli mój mąż delektował się za Niego i był zachwycony 😉 także nie ma tego złego… 😛

PRZEPIS:

Spód:

  • 110 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki
  • 1/4 szklanki (60ml) oleju roślinnego
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120ml) świeżo zaparzonej, gorącej kawy

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj olej i maślankę oraz wanilię. Wszystko dokładnie połącz, lekko ubijając. Na koniec dolej gorącą kawę. Mokre składniki wlewaj do suchych, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę, wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, boki oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i piecz ok 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy góra po dotknięciu palcem będzie sprężysta. Wyjmij z piekarnika, ostrym nożem oddziel ciasto od formy, zdejmij obręcz. Kawałek papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem i przełóż na niego ciepły placek do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia z dołu ciasta. Dłońmi przyciśnij lekko placek, żeby się wyrównał. Zostaw do wystygnięcia.

Mus z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 180 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny

Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.

Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wanilię i połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć (pod koniec studzenia w lodówce, pilnując).

Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.

Z gotowego ciasta zdejmij obręcz szybkim ruchem odseparowując ją od ciasta z pomocą cienkiego, długiego, ostrego noża. Przed podaniem ułóż na cieście maliny i posyp cukrem pudrem (ja zrobiłam to odrazu, przed włożeniem ciasta do lodówki).

 

foto. Bartłomiej Chorąży

Comments: 7

  1. Justyna says:

    Mniam ale mi narobiłaś ochoty 🙂

  2. KrasnaloveMyśli says:

    Czy laskę wanilii i pastę można zastąpić cukrem waniliowym? Bo tort wygląda obłędnie 🙂

    • Ja właśnie tak zrobiłam 🙂 Dodałam łyżeczkę cukru waniliowego do suchych składników 😉

  3. SO says:

    Wypróbujemy na pewno wygląda pysznie 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.